De gevolgen van een onvolwaardige voeding

maandag 7 oktober 2013 10:03:19 Europe/Berlin

Frank heeft al een lang lijnverleden. Hij is na het stoppen met roken 20 kilogram aangekomen. Door het drinken van allerlei sapjes is hij vervolgens 45 kilogram afgevallen, maar helaas is hij weer snel in zijn oude eetpatroon teruggevallen. Zeven jaar later is hij weer fors aangekomen en weegt hij 156 kilogram. Hij heeft last van zijn gewicht, zeker bij het uitoefenen van zijn hobby: golfen. Als ik hem vraag wat hij eet, blijkt dat hij om gewicht te verliezen steeds meer te hebben weggelaten en nu niet meer te eten dan twaalf rijstwafels met beleg, wat groenten en vlees. Door allerlei sociale verplichtingen drinkt hij wel gemiddeld twee keer per week 20 glazen bier en gaat hij regelmatig uit eten. De samenstelling van de voeding van Frank is niet optimaal en daardoor kan op korte of lange termijn een tekort aan belangrijke voedingsstoffen ontstaan. Zijn weerstand is dan ook slechter geworden. Hij is vaak verkouden, moe en voelt zich niet fit. Op mijn advies is hij een volwaardige voeding met onder andere voldoende fruit, melk(producten), brood en minder alcohol gaan gebruiken. Tijdens de volgende afspraak vertelt hij dat hij rustig gaat zitten en geniet van zijn boterham. Hij geeft zelf aan zich ontzettend goed te voelen en heeft het gevoel dat zijn lichaam ‘het weer doet’. In een jaar tijd valt hij 25 kilogram af. Dit is een voorbeeld van hoe belangrijk goede voeding voor mensen met overgewicht is. Het is niet gunstig om te veel te eten, maar ook niet om te weinig of eenzijdig te eten. Hierdoor kan de voeding onvolwaardig worden en leiden tot gezondheidsklachten.

Geplaatst in Goede voornemens door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie




* Verplichte velden